Osnova témat

  • Úvod

    PRÁVNÍ ASPEKTY UŽÍVÁNÍ SOFTWARU

    Kvalitní počítačová aplikace (třeba textový editor) je velmi složitá, obsahuje i několik desítek tisíc stran instrukcí, ve kterých nesmí být žádná chyba. Taková aplikace není dílem jednoho člověka, ale podílí se na ní celý tým vysoce kvalifikovaných, vzdělaných lidí. Tito lidé musí mít dobré podmínky pro svoji práci-vhodné prostředí, špičkové technické vybavení a výkonná vývojová prostředí, ve kterých vlastní program píší. To vše stojí samozřejmě hodně peněz.

     Program-zboží a autorské dílo

    Vzniklý program je pak většinou zbožím, které se prodává na volném trhu tak jako jakékoliv jiné zboží.

     Oproti třeba hardwarovým počítačovým dílům má však program určité specifické vlastnosti. Je to tzv. autorské dílo a jeho tvůrci (firma pro kterou pracují) k němu má autorská práva, podobně jako autoři knih, hudební skladatelé atd.

     Licence

    Z toho plyne, že vy jako uživatelé nemůžete koupit toto dílo jako celek, se všemi právy k němu, ale můžete získat pouze licenci (oprávnění)k jeho užívání. Dále z toho plyne, že nesmíte žádným způsobem upravovat toto dílo, pokud k tomu autor nedá svůj výslovný souhlas. Licence je většinou nepřenosná, a proto není možné tuto licenci někomu dalšímu prodat nebo darovat.

     Multilicence

    Při koupi aplikace získáte oprávnění provozovat tuto aplikaci na jednom počítači. Pokud má firma několik počítačů, stačí koupit jedno balení a k tmu tzv. multilicenci pro další počítače. Př. Některé velké softwarové firmy nabízejí odstupňované skupiny multilicencí, kdy např. jedna licence stojí 1000 Kč, multilicence pro 5 počítačů 3 900 Kč a multilicence pro 50 počítačů 29 900 Kč.

     Kupujeme aplikaci

    Koupíte-li aplikaci, většinou dostanete krabici, ve které se nachází:

    • -          vlastní program na nějakém nosiči (CD nebo DVD disk),
    • -          licenční ujednání (smlouva), za jakých podmínek smíte program užívat,
    • -          manuál (návod) k jeho užívání.

    Při rozbalení obalu disku s aplikací většinou porušíte nějakou nálepku, jakousi plombu. Tím dáváte najevo svůj souhlas s licenčním ujednáním, které je dobré si proto před rozbalením přečíst.  Poté je aplikaci nutné nainstalovat, tj. pomocí instalačního programu ho umístit někam na pevný disk v počítači. Často je nutné program i registrovat.

     Registrace

    Registrace programu je  zaevidování jeho uživatele do databáze výrobce programu. Přináší to většinou několik výhod:

    • -          registrovaný uživatel mívá nárok na aktualizaci (upgrade) programu za sníženou cenu,
    • -          někteří výrobci posílají materiály (časopisy, prospekty),
    • -          u některých programů máte nárok na využití zákaznické linky.

     Svůdnost krádeže programu

    Počítačový program je dnes asi nejčastěji kradeným zbožím, o primát s ním soutěží nelegálně stažená hudba a kopírované video. Proč se loupeží dopouštějí i lidé, kteří by jinak v životě nic neodcizili? Protože program se krade velmi snadno: kamarád půjčí instalační CD-ROM a vy si program nainstalujete na svůj počítač. Ušetříte někdy i několik desítek tisíc korun a příště zas půjčíte kamarádovi něco vy. Navíc nikde nic nechybí, takže není vidět předmět krádeže.

     Softwarovým firmám kvůli počítačové kriminalitě utíkají velké tržby a oba dva uživatelé (ten, který si program nelegálně nainstaluje, i ten, který mu to umožní) se dopouštějí protiprávního jednání. V zákoně na ochranu autorských  práv je jasně uvedeno, že pachatelé takového jednání mohou být odsouzeni k peněžitému trestu i k trestu odnětí svobody na několik let.

     Nelegální kopírování programů není všude stejné

    Nelegální kopírování programu je trochu věcí „národní povahy“, ale hlavně záleží na právní a ekonomické vyspělosti země.

    Málo vyspělé země (Rusko, Malajsie…) mají až 98% softwaru nelegálního.  Naopak nejvyspělejší země (USA, Německo) mají procento kradeného softwaru nejméně (okolo 30%). Naše země se pohybuje někde ve středu tabulky.

     Kontrola užívání legálního softwaru

    Kontrolu legálního softwaru provádí specializované oddělení Policie ČR. Žádná jiná organizace nemá právo toto kontrolovat. Pokud je při kontrole výpočetní techniky nějaké firmy nebo domácnosti zjištěno užívání nelegálního softwaru, je vyčíslena jeho hodnota a dojde k finančním a trestním postihům firmy a odpovědných pracovníků.

     Ochrana programů před nelegálním kopírováním

    Program při instalaci vyžaduje zadání licenčního (sériového) čísla, bez kterého instalaci nelze provést (firma má evidenci, že program se sériovým číslem XYZ dodala firmě A. Pokud je při kontrole program zjištěn u firmy B, je jasné, od koho se tam vzal).

    Program po instalaci vyžaduje aktivaci před Internet nebo telefon. Není potom možné program se stejným licenčním číslem aktivovat na jiném počítači, takže i legální uživatel programu ho musí po výměně více komponentů počítače znovu aktivovat.

    Hardwarový klíč je malé technické zařízení, které se připojuje většinou k USB portu počítače. Bez jeho přítomnosti v počítači program nefunguje. Používá se u nejdražších skupin programů (např. CAD). CD disk s programem nelze jednoduše zkopírovat. Většinou obsahuje speciálně upravená chybná místa, která způsobí chybu při kopírování.

     Druhy programů podle licence

     OEM software

    Tento program kupujete přímo s novým počítačem (nebo tiskárny, skeneru atd.). Je to zcela normální verze programů, ale jsou však nabízeny pouze současně snovým hardwarem za sníženou cenu. Snížení cen bývá někdy až o 1/3 běžné ceny.

     Demoverze a zkušební verze programů

    Demoverze jsou „ostré“ programy, které mají zablokované některé funkce, často ukládání souboru na disk a tisk. Dodávají se zdarma nebo za mírný poplatek. V demoverzi si můžete vyzkoušet funkčnost a ovládání programu. Zkušební (trial) verze většinou umožňují plnohodnotnou práci včetně ukládání a tisku, ale jen po určitou dobu. Po uplynutí této doby program nelze spustit.

    Shareware

    Program, který si můžete nainstalovat, pracovat  s ním a po určité době jste povinni zaslat jeho autorovi uvedený poplatek (tzv. registrační poplatek), obvykle mezi 5 a 100 dolary.

    Freeware

    Program můžete používat a rozšiřovat zdarma, požaduje se pouze dodržování autorských práv. Nesmí se tedy zahrnovat do komerčně šířených programů a nesmí být změněn.

    Public domain

    Skupina programů k volnému užití. Tyto programy lze používat, volně šířit i upravovat. Autoři se vzdávají některých svých práv k programu a nechají uživatele s ním nakládat dle libosti. Stejně jako u freewaru se může stát, že široce rozšířený program typu public domain se stane komerčním programem.

     

    Základy počítačové etiky

    Zásady, které zpracovali v americkém Computer Ethic Institute, nejsou soudně vymahatelné, přesto je jejich dodržování nutné  (a normálnímu člověku snad vlastní).

    1)      Nepoužiješ počítač k poškození jiného člověka ani nebudeš svojí prací na počítači nikoho rušit.

    2)      Nenarušíš soukromí počítačových souborů druhých (nebudeš si je prohlížet).

    3)      Nepoužiješ počítač ke krádeži.

    4)      Nepoužiješ počítač k falešnému svědectví (falšování důkazů).

    5)      Nebudeš kopírovat ani používat cizí software, za který jsi nezaplatil.

    6)      Nebudeš používat cizí počítačové zdroje bez souhlasu vlastníka nebo bez vhodné náhrady.

    7)      Nebudeš si přisvojovat intelektuální výstupy (nápady) jiných lidí.

    8)      Budeš přemýšlet o sociálních dopadech programu, který píšeš, nebo systému, který navrhuješ. (Neublížíš tím někomu?)

    9)      Vždy budeš používat počítač takovým způsobem, který respektuje tvé bližní.

  • Téma 1

    Slovníček

    Download
    Stahování souborů do počítače ze serveru či jiného počítače, obecný termín pro stahování přes jakýkoliv systém či technologii.

    Upload 
    V podstatě opaku downloadu, tedy nahrávání souborů, respektive dat na server či do jiného počítače.

    Warez 
    Označení pro audio, video, text či software chráněný autorským zákonem, které spolu pirátská komunita vyměňuje.

    Release 
    Určité vydání softwaru, filmu, hudby (v tomto případě pirátské)

    P2P 

    Zkratka pro označení „Peer 2 Peer“, česky řečeno „přímé spojení mezi dvěma počítači“.

    FTP 
    Takzvaný File Transfer Protocol slouží k přenášení souborů mezi počítači v rámci počítačové sítě (tedy i po internetu). Jedná se o jeden z nejstarších protokolů TCP. Zpravidla se uživatel pomocí FTP klientu (programu) připojuje na server – odtud může stahovat uložená data či je nahrávat.